Domän
Domän
5 juni, 2018 Fredrika Conradsson

Domän

Okej. Du har tänkt starta ett företag och har kommit fram till ett grymt företagsnamn, ledigt och allt. Räcker inte det? Nja, när vi lever i ett så pass digitaliserat samhälle som vi gör är det viktigt att se över så att det faktiskt är ledigt på fler ställen. Vart då, tänker du? Jo, på webben. Det är inte helt självklart att den domän du önskar faktiskt är ledig och många gånger kan det vara svårt att hitta ett namn som inte är upptaget.

Varför är det viktigt att ha en domän?

En domän ger dig möjlighet att skapa en hemsida och att maila i ditt företagsnamn. Du kan inte ha en e-post som t.ex. [email protected] utan att äga mittforetag.se. Domänen är kopplad till e-posttjänsten.

Äger du inte heller en domän har du ingenstans att koppla din hemsida. En hemsida är ett måste idag, och det sägs att 7 av 10 väljer hemsidan för att söka kontaktinformation istället för att kolla upp dig på sociala medier. Det anses generellt mer relevant att hitta detta på en hemsida.

5 skaffa-domän-tips:

Först och främst: Kolla så att namnet är ledigt! Det finns ett flertal ställen där du kan göra detta, men försök här: https://www.domanregister.se/. Skriv in ditt önskade namn så visar resultatet vilka ändelser som är lediga.

  1. Om det namn du vill ha är ledigt, tveka inte! En domän är billig och man vet aldrig om någon mer än du sitter och kollar på samma namn samtidigt.
  2. Köp alltid din domän i .se-format om du ska driva din verksamhet i Sverige. Tänker du satsa i flertal länder rekommenderar vi dig att antingen köpa domäner för dessa länder, som t ex .no för Norge, eller att bara använda .com.
  3. Tänk på att inte krångla till namnet. Har ditt företag ett långt namn kanske en förkortning är bättre än att skriva ut hela namnet, t ex. dn.se (dagens nyheter). Det kan även vara bra att säga namnet högt för dig själv några gånger för att känna efter så att det inte är krångligt att säga eller skriva. Ju lättare desto bättre. Det blir då lättare att sprida.
  4. För lättast hantering – köp din domän ihop med ditt webbhotell. Då blir det lättare att hantera både e-post och hemsida på samma ställe.

FÖRFATTARE

Fredrika
Digital Developer
5 juni 2018

DELA

000

Läs fler av våra inlägg

sep07
USP
USP

Om du har en särskiljande USP är det större chans att du sticker ut i bruset, vilket kan leda till att kunderna väljer dig istället för konkurrenten.

aug13
Emoji
Emoji

Vi älskar att pynta våra meddelanden med färgglada figurer. Men finns det några regler och hur kan företag använda dem till sin fördel? Vi benar ut lite begrepp. 🤔

jun14
One page
One page

One Page-hemsidor har under de senaste åren blivit en av de stora trenderna på webben. Men vad är egentligen en One Page och när ska man använda sig av denna metod?

jun05
Domän
Domän

Du har tänkt starta ett företag och har kommit fram till ett grymt företagsnamn, ledigt och allt. Räcker inte det?

Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Läs mer om vår integritetspolicy här
Godkänn genom att klicka på "Acceptera" -knappen.