One page
One page
14 juni, 2018 Fredrika Conradsson

One Page

One Page-hemsidor har under de senaste åren blivit en av de stora trenderna på webben. Men vad är egentligen en One Page och när ska man använda sig av denna metod?

En hemsida har oftast flera olika sidor, exempelvis Om oss, Kontakt, Produkter m.m. Det kallar för en multipage. Till skillnad från en multipage så har en One Page endast en sida. Detta för att komprimera informationen och bara fokusera det som är mest relevant för användaren. Istället för att slussas vidare till nya sidor via länkarna i menyn så skickas du direkt till rätt avsnitt på den sida du är på. Du rullar automatiskt ner till avsnittet du sökte efter och slipper ladda om sidan.

När ska jag använda mig av en One Page?

En One Page är lämplig när du inte har alltför mycket information att ge till dina användare, t ex ifall du har en restaurang och enbart vill visa menyn samt öppettiderna. Då behöver du inte ha en massa extra sidor på hemsidan, som oftast bara används för att fylla ut med information användaren ändå inte söker efter.

Men du kanske har ett större företag som säljer olika typer av tjänster? Det betyder troligtvis att du har en hel del information om de olika tjänsterna. Dessutom kanske du vill berätta om vilka ni är samt hur man kommer i kontakt med er. I det fallet blir hemsidan mer användarvänlig ifall du delar upp informationen på olika sidor.

För- och nackdelar med en One Page

Fördelar:

  • Bättre mobilprestanda – En One Page har oftast en bättre mobilprestanda och är lättare att använda med mobilen.
  • Lätt att målgruppsanpassa – Med en One Page kan du lättare anpassa innehållet för en specifik målgrupp och styra dem i den riktningen du vill. Det finns ingen risk att de klickar sig vidare till en annan sida på hemsidan, utan de kan lätt följa informationen på den sida de alltid är på.
  • Din sida kan få ett högre värde i sökmotorerna – Eftersom det endast finns en enda länk till din sida så kommer all in-länkning att ske till denna. Detta ger då ett högre värde. En multipage har flera sidor vilket då genererar till att in-länkning kan ske till en rad olika sidor. Ju mer länkar som pekar mot din sida desto högre värde kan den få.

Nackdelar:

  • SEO sökord – När man arbetar med SEO (sökmotoroptimering) använder man sig av strategiskt utvalda sökord för att pricka de ord som användaren troligtvis använder sig av när de söker information. Eftersom en One Page bara har en enda sida och informationen är begränsad kan det vara svårt att SEO-anpassa den.
  • SEO content – Sökmotorerna kollar ofta hur mycket content, det vill säga text, som finns på din sida. Det anses generellt att ju mer content du har desto bättre. Dock måste texten vara läsbar och relevant. Det betyder att du inte ska lägga in mer text bara för att du kan. Det ger en negativ faktor mot en One Page eftersom det inte finns så mycket information på sidan.
  • SEO sidor – Sidor ger värde = det finns relevant information på din sida. Eftersom en One Page bara har en enda sida så är den inte lika stark i sökfältet som en multipage-hemsida.

Slutsats:

En One Page är bra för ett mindre företag som har begränsat med information till sina användare. Den fungerar bra både i dator och mobil och du kan lätt anpassa den efter din målgrupp. En One Page fungerar även bra för en kampanjsida.

Är du beredd att satsa lite mer på din hemsida är en multipage ett bättre alternativ, framför allt om du vill lägga pengar på SEO. SEO är det som tar mest skada vid en One Page. Content is king, som sökmotorerna säger. Men – man kan lyckas dra trafik till en sida och på andra sätt öka sin plats bland sökmotorerna. Idag finns det många faktorer som påverkar vart du befinner dig i listan.

FÖRFATTARE

Fredrika
Digital Developer
14 juni 2018

DELA

000

Läs fler av våra inlägg

sep07
USP
USP

Om du har en särskiljande USP är det större chans att du sticker ut i bruset, vilket kan leda till att kunderna väljer dig istället för konkurrenten.

aug13
Emoji
Emoji

Vi älskar att pynta våra meddelanden med färgglada figurer. Men finns det några regler och hur kan företag använda dem till sin fördel? Vi benar ut lite begrepp. 🤔

jun14
One page
One page

One Page-hemsidor har under de senaste åren blivit en av de stora trenderna på webben. Men vad är egentligen en One Page och när ska man använda sig av denna metod?

jun05
Domän
Domän

Du har tänkt starta ett företag och har kommit fram till ett grymt företagsnamn, ledigt och allt. Räcker inte det?

Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Läs mer om vår integritetspolicy här
Godkänn genom att klicka på "Acceptera" -knappen.